Followers

Thursday, October 27, 2011

steambot di Food Village

hai...para pembaca...ingin berkongsi pengalaman makan yang teramat banyak di food village, kelantan...habis semua plan diet aku musnah...asyik makan dan makan sahaja....memang confirm lah berat badan naik kali ini...uawawawawa...tapi takpe lah selagi kita masih boleh makan kita makan lah...kalau dah sakit nanti tak boleh makan apa-apa lagi...kan dah menyesal...

terima kasih kepada en. zuhairil kerana telah menjumput aku untuk turut makan bersama rakan-rakan yang lain...semua makana yang ada dekat situ habis kami balun...macam orang afrika yang tak makan sepuluh hari rasanya...sangat kelakar...

makan dekat sana ikut berapa kepala..satu kepala dia kira dalam RM 17.90... makana semua alah-alah buffet... main ambil seberapa banyak...ten dia ada sediakan satu periuk untuk kami bakar semua makan yang kami ambil...wahhh...dengan rasa bangganya aku menggunakan chopstik masa tu...makan dan makan....

tapi kan ada satu je yang tak best, periuk untuk masak makanan tu teramat lah kecil...hasilnya, lauk kami seperti udang, sotong, steak, ayam, sotong dan macam-macam lagi sesak untuk berenanfg dalam lautan kuah yang berdada dalam periuk...isipadu melebihi limits...apa-apa pun kami tetap makan dengan gembiranya...

jom kita stalker kejap gambar-gambar yang telah diambil semasa sesi mencekik makanan...jom layanzzz...















memang tak rugi makan di sana...aku nasihatkansesiapa yang mahu makan makanan seperti ini hendaklah mengosongkan perut anda agar banyak kuantiti bakal dimuatkan ke dalam perut kalian...okey lah u je rasanya...memang enjoy makan malam semalam...arigato...


Monday, October 24, 2011

Jeram Pasu..

hye para pembaca yang aku sayangi...lama rasanya tidak menulis dalam blog aku ini..sibukan diri dengan persiapan asignment yang sangat mendera jiwa katakan... hari ini nasib baik ada kelapangan sebelum aku pergi ke alam negara jepun mempelajari bahasa jepun...rasanya hari ini aku nak menulis serba sedikit tentangaktiviti percutian satu hari aku di jeram pasu..

sebenarnya aku dengan beberapa rakanku prgi ke sana atas tujuan menjalankan penyelidikan ke atas jeram pasu..nak tengok sama ada jeram pasu ini mempunyai potensi untuk dikomersialkan sebagai salah satu destinasi untuk menarik minat pelancong tempatan ataupun luar negara...

jom kita stalk dulu perjalanan yang aku lalui semasa mahu meneruskan perjalanan ke jeram pasu yang terletak di Pasir Puteh, Kelantan...segala persiapan untuk ke jeram pasu telah kami sediakan sehari sebelum memulakan perjalanan...tanggal 8 oktober 2011, aku bersama rakan-rakan memulakan perjalanana ke sana... eeehhh rasa macam gempak pulak nak story ni...so lepas ambil salah seoranag rakan aku yang berada di kota bahru.. aku lah yang jadi drver time tu...buat kali pertamanya aku menjadi pemandu yang berhemah...just bawak around 70km/j je tau... so dengan menggunakan GPS, google maps dan juga signboard di jalanan, kami meneruskan perjalanan...nak di jadikan cerita, bila guna tiga benda yang berbeza kami pon tetiba confused lah...so sesat dekat area kubang kerian tu...apa lah kan...baru nak start journey dah sesat... nasib baik lah terfikir untuk bertanya pada orang yang ada di situ...so, ikut je lah...bila nampak papan tanda pasir puteh, maknanya destinasi yang kami tuju adalah pada landasan yang betul...punyalah bersorak sakan masa tu...

so dalam perjalanan tu, tengoklah sekeliling kawasan tersebut...banyak potensi tempat yang boleh dijadikan sebagaidaya tarikan perlancongan...akhirnya setelah lebih 40 km perjalanan, sampailah kami destinasi ke jeram pasu...


akhirnya kami sampai ke destinasi...JERAM PASU... kalau nak bagi rating tu bolehlah untuk dijadikan tempat berpiknik...so kami mulakan tugasan menemu bual pelancong yang ada di situ...kat bawah ni adalah pic-pic yang kami tangkap semasa berada di jeram pasu...lets check it....









so, bila dah penat, kami pon cadang nak balik umah...nak dijadikan cerita waktu balik dari jeram pasu, tayar kereta yang kami naiki pecah...so agak panic time tu...macam dah tak tahu nak buat apa-apa...nasib baik ada hero malaya kami seorang ni...nama dia khairi...dia lah yang tukar tayar semua...memang adventure lah time tu...nak tengok tak si dia menukar tayar,,,jeng-jeng-jeng....

Saturday, October 1, 2011

hantaran kahwin alaf siber

selamat petang para pembaca yang sudi nak baca blog aku ini...hari ini tertarik pula aku nak menulis tentang kahwin-kahwin ini... itu bukan bermakna aku yang nak kahwin ye...cuma baru terbaca tentang artis juara Raja Lawak 2, Ahmad Nabil Ahmad, 28, selamat diijabkabulkan dengan gadis pilihannya, Nazirah Ayub, 23, di Masjid Sultan Mizan. tahniah diucapkan kepada abang nabil kita sorang ini...

apa yang unik pada aku adalah tentang hjantaran perkahwinan bagi kedua mempelai tersebut.. aku tak tahu lah kalau ini merupkan trend barang hantaran zaman kini..cuma ini adalah pertama kali aku membacanya sendiri.. korang nak tahu ke apa barang hantaran mereka..jom aku tolong listkan apa yang aku telah baca di dada akhbar metro tadi,...

barang-barang hantaran Nabil kepada Nazirah:

  1. wang hantaran RM15,000, mas kahwin RM300
  2. sebentuk cincin berlian dan mas kahwin
  3. set wangian
  4. al-Quran, telekung dan tasbih
  5. kasut jenama Stuart Weitzman
  6. set solekan Channel
  7. tepak sirih 
  8. peralatan komunikasi, BlackBerry Playbook.


 barang hantaran yang dibalas oleh Nazirah kepada Nabil:

  1. sebentuk cincin
  2. coklat
  3. kasut
  4. peralatan permainan siber Play Station 3 (PS3)
  5. iPad 2
  6. sejadah/al-Quran
  7. sirih junjung
  8. buah-buahan 
  9. kek.
wow bestnyer kan.. apa yang akau nak highlight kan di sini adalah peralatan canggih sekarang ini pon boleh dijadikan barang hantaran..ipad, blackberry, iphone and so on...so kene fikirkan dari sekarang nak mintak apa dekat bakal suami atau bakal isteri anda semua...buat plan siap-siap..nanti tinggal listkan je...

tak mustahil satu hari nanti semua barang hantaran adalah alat komuinikasi...hehehhee..

Pages