Followers

Monday, August 29, 2011

semerah my lovely handbag....


hai kawan-kawan blog aku...hri ini cik izzah nak share handbag yang cik izzah baru beli...cantik tak...hehehe...habis duit gaji bila beli beg ni...tapi apa nak buat,,hati dah tertarik...mahal-mahal pon sapu je...nak cari brand sacha tpi tak berkenan pula...lastly beli Polo lagi...tapi with differ style...color merah mak ngah gitu...bergaya lah raye tahun ni...menjadisatu kepuasan apabila korang dapat beli barang idaman korang... berhabis duit pon takpe..asal dapat benda impian tu...sekarang ni cik izzah dah jatuh bankrupt...mohon rakan-rakan blog bagi cik izzah duit raye ok...hehehehe 

si pemungkir janji..

selamat pagi pembaca aku punya blog...hari ini datang pula idea aku untuk bercerita dan berkngsi pengalaman dengan korang...korang pernah tak bertemu dengan insan yang bernama si pemungkir janji??agak-agak apa yang korang rase dengan wujudnya mereka disini...rase geram tu memang terpahat di hati kan...tapi nak buat macam mana, golongan ini memang betul-betul menyusahkan orang lain...

sebenarnya aku pon pernah jugak bertemu dengan golongan ni...tapi dulu aku boleh lah absorb je...tapi kalau sekarang no way lah...ini aku nak cerita experience aku..geram betul aku pada hari kejadian..ceritanya bermula apabila seseorang mengajak aku keluar untuk berbuka puasa dengannya...fikir punya fikir aku ada satu hari free...so decide and deal lah dengan dia if kita boleh jumpa tak...then dia agree...so aku ketepikan kerja-kerja aku yang menggunung tu sebab aku dah janji dengan orang kan..pagi tu aku buat cofirmation lagi..then dia cakap still on...okey fine...then bila aku sampai di tempat yang dijanjikan..aku cari lah dia,...lepas tu aku msg dia...boleh pulak dia cakap...oppsss aku terlupa lah yang aku ada janji dengan kau...pergghh jawapan tu macam haram jadah aku dengar...sakitnya hati aku...pakal lah kau tu kawan aku...

kalau lah kau tu client aku, dah lama aku batalkan urusan dengan kau...menyusahkan orang je kau ni,,,..kalau lah kau rase kau tak boleh make it, just call akau atau type msg je lah...tak payah lah buat aku tertunggu mcam orang bodoh...nasib baik tempat tu dekat dengan rumah aku...kalau jauh dah lama kau maki hamun orang spesis ni...

tahap kemarahan aku time tu sama macam kemarahan angry bird dekat pencuri telur mereka...agak-agak korang apa yang patut kita buat bagi golongan spesis ini??
aku cuma terfikir duabenda sahaja..

  1. kita follow style angry bird tu...kita ambil batu ke atau objek keras, then kita lastik ke muka mereka yang bergelar si pemungkir janji..
  2. tak pun kita calarkan kereta dieorang nak lagi gempak kita BAKAR (nada dalam cerita HKLBK) je rumah mereka...
untuk mereka yang membaca blog aku ni, jangan lah korang sertai golongan ini ye..jauhkan diri korang dengan mereka...bikan sahaja menyusahkan kita bakal membazir waktu kita dengan terbuang sia-sia...ingat ye, kalau korang rase tak leh tepati janji, jangan cuba berjanji...kalau ada urgent thing yang berlaku..inform mereka yang menunggu anda secepatnya...haraf maklum...

kenapa manusia still jahat time bulan posa??

morning kawan-kawan aku sayangi dan setia membaca my blog...rasa lama pula aku tak  mengupdate blog aku ni,,,biasalah,,aku ni busy sikit dengan kerja-kerja tertangguh...tu lah, banyak masa tapi selalu main-main,,kan ah kene sekarang ni...orang lain sibuk buat persiapan nak raya tapi aku pula sibuk dengan persiapan report client...sadis betulkan....

hari ini tergerak hati pulak nak cerita pasal puasa yang tinggal hanya hari ini sahaja.....adakah kita betul-betul mendapat nikmat ramadhan tu...apakah perubahan yang kita alami sebelum dan selepas ramadhan...adakah ianya lebih baik ataupun sebaliknya?? marilah kita renungkan...

bila orang sebut pasal puasa, ia bukan sahaja bermakna menahan diri daripada makan dan minum..ramai masayarakat hari ini tersalah anggap dengan pengertian berpuasa..mereka hanya menahan makan dan minum tetapi masih lagi melakukan dosa-dosa seperti mendedahkan aurat, berpimpinan tangan bagi bukan muhrim, membazir makan ketika berbuka dan sebagainya,,.mengapa perkara sebegini oleh berlaku??bukankah pengaruh syaitan sudah tidak ada pada bulan ramadhan..

apa yang ingin aku katekan di sini, baik atau jahatnya seseorang kita boleh lihat pada bulan ramadhan. atau dengan erti kata lain itulah perangai sebenar mereka..sebenarnya benda yang lebih jahat memang sudah ada dalam diri kita...ianya adalah nafsu...bagi mereka berpuasa, mereka haruslah mengawal nafsu mereka daripada membuat maksiat...

menurut mam Al-Ghazali, nafsukejahatan bagi seorang manusia bersamaan dengan 70 syaitan..jika manusia itu gagal mengawal nafsu mereka ketika berpuasa, ini bermakna dia telah digoda sebanyak 70 syaitan,...ianya sungguh dasyat sekali...oleh itu, kita hendaklah cuba untuk mengawal atau menjinakkan nafsu ini dengan ayat-ayat suci al-Quran dan juga zikir-zikir...

moga-moga kita mendapat keberkatan ramadhan tahun ini...sentiasalah bersedih akan perpisahan ramadhan dan sentiasa berdoa agar kita dipertemukan atau diberi kesempatan untuk berjumpa dengan ramadhan akan datang.....

Sunday, August 21, 2011

mari transform face kita!!

hye para pembaca...macam mana posa tadi?? ok tak??hehe...pejam celik dah 10 malam terakhir kita berposa kan??cepat sungguh masa belalu meninggalkan kita....so kene lah taingkatkan amal kita di akhir puasa ini...hhehehe...malam ni otak tengah berserabut sebab nak present untuk internship....lepas dengar dieorang psycho kata ada yang kene kondem, ada yang nages, semua buat aku makin tak keruan...ohh...macam mana ni....kusutlah kepala ni..tapi bila fikir balik, biar je lah...baik aku buat benda lain...hehehhe...


tulah yang datang idea giler ni...pergi transform gambo aku jadi anime...memang sengal kan...hehehhee susah jugak nak buat benda ni..kene fikir mana satu mata aku, bibir, telinga and so on...lepas dah ciap buat pic aku, aku try buat pic orang yang aku sayang...itupun susah  sangat...main hentam je...so nak tengok tak hasilnya....




 ini lah Ms. ejaty



ni lah my bf...sama tak??


agak-agak korang berminat tak nak cuba tak...kalau nak cuba, ni aku bagi link dia ok..korang try lah...ne tau dapat muka iras-iras ker... http://faceyourmanga.com/
selamat mencoba wahai kawan-kawan....

Saturday, August 20, 2011

selamat menggoreng presentation....

selamat tengah hari kepada sem

muka cuak lah plak...










salahkah kalau kita menegur orang atasan??

selamat malam para pembaca yang aku kasihi...hari ini tergerak pulak hati aku nak cerita pasal teguran...
sebenarnya kamu tahu ke apa maksud teguran...kalau ikut definasi aku teguran tu semacam kata-kata yang dikeluarkan oleh satu pihak kepada pihak yang lain untuk membaik pulih sesuatu benda...
sebagai contohnya aku bagi 1 dialog untuk korang paham...

 Si A: ko jangan buang sampah merata-rata...macam pengotor je aku tengok ko ni...
Si B :  Suka hati aku lah...ko egat ni tanakh ko ke...

itulah sebagai contoh teguran...tetapi setiap manusia selalunya mempunyai tahap keegoaan yang tinggi...mereka jarang sekali menerima teguran tersebut. hasilnya jadi lah macam jawapan si B kepada
si A ...emmm...macam manalah kita ni nak maju...

kenapa kita tidak ambil teguran tu sebagai positive side...ini tidak, kita selalu tengok dia dari segi negative side..sebab tu lah kita tak dapat terimanya utuk menjalani perubahan...(ps: aku pon sama gak tak suka bila orang tegur aku)...tapi kira okey lah orang tegur kita, daripada dia sindir kita...amik ko...panas telinga kau...kalau sindir ni kebiasaanya mereka menggunaka perkataan yang pedas macam cili kampung tau...sapa yang terkena, mesti pedas dan kebahangan....hehehehhe...


sekarang ni baru nak masuk cerita entry aku...salahkah kalau kita tegur orang atasan?? rasa tercabarkah mereka??banyak betul persoalan yang merewang di kotak minda aku..tapi kebiasaanya yang aku tengok, kalaus eseorang yang berkedudukan rendah tidak boleh menegur orang yang lagi atas daripadanya...wahhh!! ni dah kira kes diskriminasi ni...kita perlu ingat setiap orang melakukan kesilapan..so take note lah atas teguran tu...


even kalo kamu seorang yang ternama sekalipun, still need teguran untuk memperbaiki diri kamu...jangan pulak emo semacam bila dapat teguran tu...boleh pulak teguran dibalas dengan ugutan...aiiissshhh..memang hancur lah jawabnyer...kita kan tinggal di negara berdemokrasi...so, ada hak bersuara...

yang selalu tak puas hatinya, bila kita buat teguran pada pihak atasan, mereka ambil sambil lewa je...mentang-mentang lah aku ni tak de pangkat...cuba kalo aku ni YB, mesti dah lama mereka ikut teguran tu...kita mesti ingat bahawa teguran itu akan membuatkan kita lebih maju ke hadapan..

Thursday, August 18, 2011

bengang gila aku....GERAAAMMMM!!

hye para pembaca...hari ni tetiba je ada news yang buat mood akuhilang...bengkek sehyy hati ni bila dapat info ni last minit...tak profesional betol organisasi ni...tak habis-habis nak menyusahkan student dia je...mentang-mentang kuasa veto dieorang pegang, boleh pulak sesuka hati nak arah kan student dieorang...pergi jahanam lah...

mula-mula nak cerita pasal nak pergi internship ni...pengurusan dah lah worst gila...kalau tak boleh manage sebab banyak keje, meh lah bagi kat kami (student) handle sendiri...ni tak, even sampai hari nak pergi pon still ada problems...aiissshhh marah betol aku...dah lah tu, pergi internship tak de surat insurans...egat nyawa aku and kawan-kawan aku ni murah ker...kalaulah ada berlaku accident time 2, memang mati katak lah jawabnya kami...kecian betol akutengok kawan aku seorang ni, dia kena gigit dengan ungka time dia buat LI, tapi haram jadah, satus en pampasan pon dia tak dapat...kecian gila...university pon but bodoh je...naseb baik tak mati....geram sehyy... egat dolu belajar kat university ni makin best...tapi hampeh betol...


dah lah tu, boleh pulak main tukar-tukar tarikh present the report...ingat bapak aku ni taukey bas ker...kalau lah dah beli tiket time tu, memang aku dah sumpah seranah dah....tapi still boleh sabar lagi...ikut je apa yang dieorang buat....then kene attednd plak bengkel methodology research tu...memang lah bagos kan...tapi yang begkek gila, dieorang suro lectue yang tak expert pergi present...hasilnya, haram jadah aku paham...macam ueless betol aku attend class tu...


then tetiba pulak kami digemparkan...para siswa kene duduk dalam bilik seramai 20 orang...kecian gila sehhyy...dolu banyak gila janji manis ditaburkan...tak payah berjanji kalau x dapat kotakan...buat malu je lah....bagi harapan palsu je pada student dia....hentikan lah weyyy...rasa menyesal betol aku masuk uiversity ni...bengang lah...



tak habis dengan tu.ni lagi satu benda aku complaint...kalau dieorang nak buat sesuatu function mesti last2 minit bagi tau...kalau attend..ni lah ugutan yang selalu dibagi...
  1. jatuhkan gred mahasiswa tersebut
  2. tahan waktu grad nanti...
  3. cary mark mahasiswa...
tu lah antara ugutan yang  pernah aku dapat lah...weiii...macam budak-budak dia layan aku...sekolah pon takde lah macam ni...bangang betol...tak puas hati aku dengan pihak uni...kalau lah aku boleh pindah, dah lama aku keluar.. aku tak mau lagi dok sana ...macam helll je dok sane...pergi jahanam lah...

ishhh aku ni...posa2 pon mare2 je...apa lah nak jadi...actually tu lah suara x puas hati aku ...depend lah yang pentiing aku puas

Pages