Followers

Monday, December 13, 2010

my simple cllection

Hari ini saya nak tunjukkan saya punya simple collection yang saya sayang…
Yang pertama adalah my new sweater…
Saya beli masa kerja hari tu sebab warnanya cantik lah…
Sebenarnya sweater ini untuk budak kecik…
Tapi saya memang tertarik sangat…jadi saya pon beli lah…
Sweater mickey mouse ini…
Nanti boleh lah saya guna kalau tengok wayang dengan si dia…
Ooopppsss…terlepas lah pulak….hehehhehe….
Inilah sweater yang saya katakana tu….tadaaaa….



Mungkin sebab sweater ini berwarna pink and merah lah saya beli…

Sebab warnanya yang menyerlah…

Kalau lah warna oren…mesti lagi cantik kan…huhuhu…



Lepas ini saya nak tunjukkan second collection saya…
My pair of socks yang berwarna-warni…
Saya suka pakai socks yang macam ini sebab dia unik…
Kamu semua nak tengok tak my colorful socks ini…



Macam mana kawan-kawan?? Cantik tak socks saya ini..
Inilah socks yang saya pakai ke mana-mana sahaja…
Dengan jari-jari yang manis itu lah buat saya tertarik untuk memakainya setiap masa…
Lepas ini saya nak kumpulkan sepsis yang sama dengannya…
Warna-warni…..


Lastly adalah my new fashion tudung…
Sekarang ini saya dah ubah gaya saya…
Saya lebih gemar memakai tudung alah-alah tudung saji ini…
Inilah selendang saya….



Berwarna pink dan berkristal…
Entah kenapa sejak akhir-akhir ini saya lebih gemarkan warna pink and purple..
May be ini disebabkan saya sedang in love kot…
Hehehhe…apa pun ini lah antara collection saya….
Ada banyak lagi…tapi tak kan lah saya nak cerita semuanya…
Cukuplah dengan bagi contoh sahaja…
Apa pun…itulah gaya saya sekarang….
Saya selesa dengan perubahan saya sekarang ini…
Hope saya dapat improve kan lagi…
Okey lah saya minta izin undur diri dulu….
After this may be I will write something about masakan…
Nantikan ye kawan-kawan….
Keep in touch…chaooozzz…..

saya sayang kawan-kawan saya...

Siapakah kawan??

Kawan adalah insane yang dekat dengan kita tidak kira apa keadaan..
Sama ada susah atau senang…
Mereka sentiasa berada di sisi kita…
Itulah yang saya faham tentang makna kawan…
Setiap manusia yang hidup di atas bumi ini semestinya punyai kawan..
Kawan atau teman atau dengan kata lain frenz..
Sememangnya adalah anugerah yang diberikan oleh ALLAH untuk membantu kita…
Tetapi ingatlah bahawa ada juga segelintir kawan yang hanya hendak menjahanamkan kita..
Jadi hati-hati lah dengan kawan seperti ini…
Bahaya sungguh…

Saya punyai ramai kawan…
Kawan masa zaman kecik-kecik dahulu…
Kawan sekolah tadika…
Lepas tu kawan sekolah rendah and sekolah menengah…
Kawan-kawan dekat matrik, university and kawan-kawan hostel..
Lastly kawan-kawan kat tempat kerja+ facebooking+ blogging+tagging+ macam-macam lah
Semua tu kawan-kawan saya….
Mereka semuanya baik pada saya…dan saya sangat sayang pada mereka…
Hari ini saya nak cerita pasal 3 orang kawan saya…
Nama dia ASHILAH + FATIN + NAIMAH..
Ini lah kawan-kawan saya yang rapat dengan saya masa dekat sekolah dulu-dulu..
Mereka ini semuanya budak baik…
Kalau cuti je kami mesti akan keluar sama-sama…
Buat macam-macam kerja lah..
Pergi tengok wayang+window shopping+makan-makan+ macam-mcam lah…
Saya rasa bertuah sebab ada kawan-kawan macam mereka….




Friday, December 10, 2010

A day hang out with my sweety brother..

Apalah nak jadi dengan saya ini…
Walau demam-demam plus batuk pon still lagi nak keluar
Dengan sape eh??
Agak-agak you all dengan sape ye??
Dengan boyfriend ke??
Aisshhh bukan lah…saya ni keluar dengan my beloved brother..
MR. FARIS namanya..
Ni pun kes dah janji dengan dia hari tu..
Nak tengok rapunzel sama-sama dengan dia…
Ini kalau lah budak keje tahu..
Habis masak lah saya dibuatnya…tak keje sebab sakit tapi stil boleh merayap..
Apalah nak jadi dengan cik ejaty ini…


Lepas je merempit dengan adik saya..
Around 60km/hr je kelajuan..
Sebab my dad pesan jangan bawak laju-laju..
Jaga adik tu elok-elok..tu yang saya bawak slow-slow tu…
Sampai je kat destinasi..kami terus booking tiket..
Bukannya tengok cerita rapunzel..
Tapi tengok cerita NGANKUNG..
Sebab cerita tu je yang time tu kena masanya dengan kami…

Sebelum kami pergi tengok cerita…
Kami pergi isi perut kami lah dulu..
Pergi makan ayam kfc..saya just order cheesy wedges je sebab itu favorite saya..
Then lepas makan kami pergi tengok cerita ngangkung tu..
Macam biasa lah..saya ini kalau tengok cerita melayu dekat wayang..
Resultnya mesti tertido…hehehhe..
Cerita tu boleh lah dikatakan best..
Lawak bodah je yang banyak…tapi hakikatnya memang bosan..
Rasa rugi pula pergi tengok cerita tu..
Tapi takpe lah sebab my brother cakap cerita tu best..
Cerita tu just menceritakan tentang main nombor ekor..
Macam tak de moral story je…
Apa-apa pon tak boleh komen banyak-banyak
Sebab saya ini pon bukannyer pengarah kan…hihihi…


Habis cerita..saya terus balik…
Hah..ini lah masanyer…sesi photography…
Nak tahu sape jurugambar saya…
Jeng-jeng -jeng…
Inilah dia my jurugambar…merangkap my brother..hihi…










Dia ini walau kecik-kecik pun dah pandai komen pasal gaya saya..
Ini lah perunding imej saya…
Ini lah hasil gambar-gambar yang dia ambil..

 

















Itulah saya bila tiada keje…suka menghabiskan masa dengan my sweety brother..
Buat masa ini itulah perkara terbaru yang saya buat after bekerja..
Selepas ini mungkin aka nada perkara yang lebih menarik lagi..
Sama-sama lah kita nantikan ye…
Okeylah kawan-kawan…rasanyer cukuplah setakat ini dolu..
Apa-apa nanti saya rodger u all okey…
Chaoszz….

Saturday, December 4, 2010

arrival of baby kasih haris izaidi...

beeppp...salam semua para pembaca. saya nak mintak maaf sebab blog ni dah lama tak update.
maklumlah sibuk lah sejak balik rumah ni.
nak makan pon tak sempat...
dunia saya asyik dengan kerja je...
balik keje terus tido...
hari ni baru lah ada masa nak update blog..

nak cerita pasal kelahiran orang baru dalam family saya...
nama diberi Kasih Haris Izaidi...
comel betul baby ni..
macam saya masa kecik dulu...
nak tengok tak gambar dia...
ni saya bagi tengok baby cutez ni....









Monday, November 15, 2010

MIXTURE OF THE FEELING....

yuuuhuuuuu...exam dah habis...
lepas ni aku dah balik ke tempat asal aku...
aku akan tinggalkan bumi kelantan ini selama 9 bulan...
memang lah mulanya rasa gembira...
tapi bila difikirkan balik...
aku rasa sangat sayu lah pula...
meninggalkan tempat yang banyak kenangan pada aku...

nanti tak jumpa kawan-kawan...
tak leh nak buat kerja-kerja gila lagi...
tak boleh nak share apa-apa dengan dieorang..
tapi nak buat macam mana kan..
kerana ilmu kita dipisahkan...
yang penting kenangan bersama dieorang akan selalu tetap di hati aku...

ni lagi satu perasaan...
aku rase sunnguh terharu kat dia...
bila dia sanggup membasahkan dirinya...
berhujan untuk aku...
aku rasa bersalah sangat pada dia...
kalau lah dia demam...
aku lah orang yang paling risau nanti...
after ni aku akan jarang contact dia...
tak tahu lah tahap kerindua pada dia mesti teramat tinggi kan...
aku hope dia sentiasa sihat...
aku akan selalu doakan dia...
moga hubungan kami kekal selamanya...
amin....
saya sayang kamu....

Sunday, November 14, 2010

MISSION COMPLETE....

saat jam menghampiri ke pukul 11.30 pagi...
aku rase excited sangat...
kalo budak kelas aku excited nak habis exam...
aku pula excited nak pergi tandas...
hehehehhe....


ni nak sambung story pasal dating aku dengan MR. FINAL EXAM...
semuanya dah complete...
all his question aku dah answer...
tak tahu lah sama ada betul ataupon salah...
sekarang ni aku just tawakal pada ALLAH je...
moga dating aku kali ni berjaya...
memang sangat sedih untuk berpisah dengan si dia..
tak tahu lah bila dapat aku jumpa dia lagi...
may be next year lah baru jumpa lagi...
lega lah otak aku saat ini...


dah habis cerita pasal MR.FINAL EXAM...
ni nak cerita pasal orang yang aku sayang...
dia seorang yang ada 2 mata+1 hidung+1 mulut...
hehehhe...siapakah dia??
dia sangat comel tau...
nanti aku tunjuk picture dia dekat korang ye...
tapi jangan terpikat sudah...


dia selalu teman aku study...
penghibur aku di kala aku sedih...
macam-macam lah dia buat kat aku...
nak tido mesti aku ingat kat dia...


nak tengok tak picture-picture dia...
jeng..jeng..jeng...














comey kan dia...
kan aku dah cakap...huhuhu...
aku sayang sangat kat dia....

Saturday, November 13, 2010

APPLE oh EPAL...

Agak-agaknya kan lah kenapa ye aku guna nama epal ni??
adakah aku suka makan epal??
ke aku suka bentuk epal??
ke sebab epal itu manis??
ataupun sebab epal tu cantik??
banyak betul kan persoalannya...




tapi setiap persoalan semestinya ada jawapan...
aku suka apple kerana aku anggap seseorang tu apple..
so cinta epal tu stand for my love to apple..
atau dengan erti kata lain my love to him...
hehehhehe...

cinta kami ibarat cintaepal...
yang begitu cantik dan unik bentuknya...
then, its taste is flexible...
sometimes we taste sweet and sometimes sour..
like sweet sour in candies...

asam-masam manis tu lah perhubungan kami...
yang buatkan kami semakin erat from day to day...
alah-alahh macam cerita romeo and juliet lah pula...
hehehhehe...
semestinya setiap perhubungan ada kalanya masam..
ada kalanya manis...
kalo selalu manis...macam tak sempurna je...
hihihi...

hari ini aku bangun pagi...
terus je aku gapai and santap satu biji epal...
it means i miss him..
tu lah tanda aku egat kat dia...
dengan makan epal hilang rase rindu aku kat dia....

itulah kisah sebenar...
dari mana datangnya name cinta epal ini...
cinta ku padanya bermula....
chaos...

Friday, November 12, 2010

my experience to GUNUNG STONG...

tetiba dapat idea pula nak tulis pasal my experience..
pergi daki gunung with my classmate....
memang syok lah time tu...
tapi mase nak naik tu kan...
memang tak semudah yang dijangkakan...

pelbagai halangan perlu dihadapi..
dengan lumpur..akar kayu..pokok besar..
dan macam-macam lagi lah....
memang adventure gila...

tapi yang bestnyer..dapat tengok air yang paling berani...
tahu tak air apa??
air terjun lah jawapannya...
memang berani kan sebab dia berani terjun katakan....
lepas tu dapat tengok banyak spesis-spesis insect and plant..
semuanya cantik-cantik belaka....

rase penat kitaorang memang terbayar lah...
dapat buat pelbagai aktiviti lasak...
kteorang main sliding kat air terjun tu...
rasa mati hidup semula time tu...
memang takut sangat lah...
terketar-ketar kaki aku ni...
hehehhehe....
tapi itulah pengalaman yang paling best...

tapi desebabkan tu lah...
kaki aku ni sakit dekat 2 weeks...
egat dah kena potong ke...
nasib baik lah...
tak de apa-apa pon lepas pergi klinik...
hehehhe...

after tu...
esoknya kiteorang pergi gua...
memang best lah...
gelap and cool gila dekat situ....

alhamdulillah takde yang lemas or cedera time tu...
tak macam trip 1st kteorg...
ada dekat 4 orang classmate yang hampir lemas time tu...
nasib baik ada super hero kelas kami...
MR.NYAMBANG....memang power lah...hehehe

ni nak show korang antara picture masa dekat gunung stong tu....

























last date with MR. FINAL EXAM...

tak sabar rasanyer nak tunggu hari ahad ni...
last paper untuk sem ni...
walaupun banyak tak baca lagi...
eiisshh3x...

on suday...
will be the last day i will date with mr.final exam...
i will meet him..
with my knowledge abut EIA..
do u know what EIA stand 4??
EIA means environmental impact assessment..
it is to reduce the impact of project to environment..
so...
i will act as a consultant when i meet him...

i will be ask all about the EIA procedure..
hopefully i can answer it...
i can make him confident to me..
it is the last chance for me...
date with mr.final exam..

i alwayz pray..
i will get the best result from him...
that my dream...
insyaALLAH....

Thursday, November 11, 2010

hari yang gila....

hari ini time aku dan geng-geng aku buat kerja gila...
al maklumlah exam tinggal lagi satu paper...
tapi gaya macam dah habis exam...
hahahha...itulah dunia kami...
motto kami...mesti heppy and ceria selalu...
hihihihi...


malam tadi kiteorang tido lewat gila...
tengok muvie+buat kerja-kerja yang x berfaedah...
sedar je dah pukul 4 pagi...
besoknya..biasalah...bagun lewat gila...
topup tido katekan...


bangun tido...
pergi cari makanlah...
perutku dah berbunyi sambil menyaynyi lagu katekan...
then kiteorang pergi shopping...
mulanya just nak teman kawan-kawan je...
tak sangka...
aku yang beli banyak....
beli baju n jeans...


nak tau tak aku beli baju apa??
baju kanak-kanak tau...
tak sangka pulak boleh pakai...
balik je shopping..
aku mula lah pergi try baju and jeans tu..


dengan pertolongan mak andam aku..
cik nurul ain..
aku pon pakai lah tudung yang unik ni...
sepadan dengan jeans dan blouse yang aku pakai...
berkurun jugak lah nak tunggu dia ciapkan aku..
make up and pakai tudung...
thanx pada photographer aku..
cik daia...and tuan nye camera cik aida...




tadaaaaa....
inilah hasilnya....





semuanya berwarna pink.....


lepas ni kena sambung study pulak..
last exam ahad ni..
lepas tu nak balik...
tak sabarnyerrr......

Tuesday, November 9, 2010

coretan sebelum tidur...zzzz...

tadi rasanya adalah exam yang the worst pernah aku buat..
aku tak tahu lah kenapa boleh jadi macam tu...
mungkin terlalu banyak membaca samapai tak ketahuan nak isi jawapan apa dekat paper tu..
kusut dah kepala time tu..
tapi ku gagahkan otak ku ini memerah...
ibarat memerah kain seperti yang mesin basuh buat..
sampai kering dah otak aku ni...
semata-mata nak dapatkan jawapan...
nasib baik aku tak kene migrain..
kalau tak habis lah...
hehehe...

alhamdulillah...
thanx to ALLAH because last minutes pun still bagi aku idea..
idea nak menipu...
main letak sahaja jawapan..
dah tak ingat...
so taram je lah jawapan...
yang penting jangan tinggal kosong...
hahhaha...

apa-apa pun...
lepas ni just boleh tawakal je lah...
aku dah buat yang terbaik...
aku dah usaha sungguh-sungguh..
ni tinggal doa pada ALLAH ..
moga result aku kali ini semakin baik...
AMIN....

Sunday, November 7, 2010

its diet time!!!

since musim tengkujuh ni...
membuatkan perut aku meronta-ronta..
meminta aku feeding dia..
alah-alah macam game feeding fenzy...
hihihi...memang nikmat makan tu...
sangat luar biasa lah plak...
ni sumer kes geng2 aku lah ni...
asyik ajak aku pergi makan...

kalau dulu makan satu hari sekali..
tapi sekarang ni...
tak tau lah...
ada 6 or 7 time aku makan...
teruk2...
habis rosak plan diet aku...
dah x leh pakai lagi dah...
takot je nanti berat aku melambung naik...
heehehe...

tapi...
mulai saat ni aku kena control balik..
sumer makanan yang aku makan..
ni yang kene set up balik diet aku ni..
kena bukak buku baru,,
tu yang sekarang ni aku..
kawan baik sangat ngn MR.OAT..

pagi2 lagi aku dah dating dengan dia..
tanpa mr.sugar and mr. salt..
hanya MR.OAT saje..
memang best lah berdua dengan dia...
hanya berbekalkan hot water je..

hopefully plan diet aku kali ni berkesan..
kalau tak...
kena lah guna alternative lain...hehhehe..
thanx MR.OAT...

Saturday, October 30, 2010

diri ini memang lemah...

lumrah manusia...
mmg fitrahnya akn tersedar..
dengan kesilapan yang telah dibuat...
apabila terbaca+dengar sesuatu..
yang menyentuh hati...
masa tu mula lah...
egat balik sumer dosa yg pnah kita buat...

aku pon macam tu gak...
makin hari makin alpa...
alpa ngn nikmat dunia..
yg merupakan pinjaman saje...

aku lupa..
aku sering lakukan maksiat hati...
mmg x dapat aku elak..
tapi aku cuba untuk atasinya mulai skrg..
untuk kebaikan kami berdua..

sejak jumpa ngn dia..
aku mulai berubah..
aku kian knal diri aku semula...
aku ingin jadi insan yg terbaik di matanya,..
sku berubah sedikit demi sedikit..
aku kian dapt kawal nafsuku...
dia merupakan jalan untuk aku...
kembali kepda ALLAH...

tapi...
aku yg sering ingat kat dia...
selalu gunakan kata2 yang romantis..
sumer isi hati aku ...
aku bg tau dia....

skunk aku baru sedar...
aku telah melakukan...
zina hati...
yang akn membawa parah...
pada aku dan si dia...
so now,
aku try utk reduce sumer tu...
aku x mahu...
cinta yang kami bina ini..
berlandaskan nafsu..
aku mahukan cinta kami..
berlandaskan syariat islam...

akan ku pelihara diriku..
aku harap dia pon spt ku...
sentiasa menyiapkan diri dgn iman..
agar sumernye dipelihara...

aku mahukan...
Cinta yang suci itu ... apabila kita cinta seseorang itu,
dan kita mahu bersama-sama dengannya menembus ke syurga...
moga ALLAH berkati hubungan kami..
moga ianya berkekalan hingga ke akhir hayat..
yang aku pasti..
dia adalah cinta pertama aku..
yang membuka mataku..
untuk memulakan perubahan..

terima kasih insan tersebut...
kerana sudi hadir dalam hidupku..
akan kujaga hubungan kita...
amin...


Friday, October 29, 2010

lelaki oh lelaki....

perrgghhh penat nye mentelaah buku ni..
yg penting mcm sumer bace aku x phm..
exam dah nk dkat...
bila baca buku...
sumer mcm kosong je...
ke mana hilan fikiran aku ni...
eiiishhh3...

tengah dalam kekalutan nk amik exam..
tbe2 kwn aku hadapi masalah..
as usual...
sbg kawan aku msti nk tolong lah...

cter mula mcm ni...
kwn aku ni knal sorang laki...
namanya dirahsiakan...
then pas hampir 4 blan knal..
knal pon ngn laman hiburan...
dia pon bg lah phon number dia...
dah mamat tu cter bnda2 sedih..
so lumrah perempuan..
mesti lah kesian...
so mereka start jadi kwn...
hingga lah satu hari...

x pasal2 mamt tu ...
g lontarkan kata2 yg kurang ajar lah...
x pnah org ckp mcm tu kat kwn aku,,
mmg geram time tu...
ni sumer kes mamt tu terkantoi lah...
ngn aweks dia...

pas tu decide lah x mau ganggu dieorg lg..
tiba2 mamat tu ckp lah ..
yg ni sumer salah paham..
die blakon lah plak...
konon2 dia yg jadi mangsa...
walhal hakikatnya dia lah syaitan topengkan manusia...
jahat gila mamat tu...

sumer yg dia cakap mcm sampah...
sumer nye x leh pakai...
bkn kat kwn aku je dia tipu...
tp kat awek dia pon skali..
x ckup ngn tu..
dia ajak skali kwn dia join skali dlm agendaa tipoo dia..
bongok betul...

tapi...
kteorg tindak bijak..
kteorg cter sumer skali kat aweks dia..
suro awek dia nilai...
alhamdulillah...
awek dia pcaye kat kami...

ni apa kes ngn laki zaman skunk ni...
x ckup ngn satu...
nak pasang lebih...
pas tu pandai menipu plak...
ayt2 sumer manis2...
bila dah kantoi...
kte yg disalahkan...
dia je yg baik...

mana lah ltaknya akal dieorg yg 9 tu...
dah berkulat kot cz x guna...
just tau nk menipu je...
taubat2 lah....
tu lah lelaki..

wanita2 di luar tu..
berhati-hati lah ye...
jgn diperdayakan ngn mereka..
mintak dijauhkan..
amin..

Thursday, October 28, 2010

kontroversi ETP....







negara kini digemparkan ngn isu ETP...
apa kes ni??
x tau lah pe yg ada kat pemikiran Najib ni...
yg pentingnya skunk ni beliau dah buat ramai rakyat marah...
dah lah b4 ni kes IFF x selesai lg...
ni timbul masalah baru...

pe lah dugaan yg bakal MALAYSIA hadapi...
sumer ni kontroversi...
ke nk buat mainan politik??
entahlah....


 
Seperti dijangkakan, tindakan kerajaan melalui Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang mahu menjadikan Malaysia sebagai hab hiburan malam mula mendapat tentangan kumpulan NGO Islam.

Bagi Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM),
tindakan pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak itu
'disambut' mereka secara amat sinis.

ni apa yg beliau ucapkan....


"Tahniah kerana (kerajaan) berjaya menghancurkan rakyatnya," kata Setiausaha Agung PPIM Datuk Dr Ma'amor Osman (kiri) sambil menyifatkannya sebagai pengkhianatan kepada pentadbiran perdana menteri sebelum ini, khususnya Tun Dr Mahathir Mohamad.

Menurut perancangan ETP yang dikeluarkan kelmarin,
pentadbiran Najib mahu menjadikan Malaysia sebagai hab hiburan malam
bagi memacu industri pelancongan.
Apalah pelik nya PM kita ni...
x kn hanya hab hiburan mlm je yg leh wat negara maju??
dah x dop jalan lain ke??

ni antara perancangan dalam ETP...
penubuhan beberapa kelab malam terkemuka,
 menganjurkan konsert utama,
melonggarkan garis panduan untuk penghibur antarabangsa dan
"mempakejkan" semula acara antarabangsa seperti Formula 1 dan MotoGP.
astaghfirullah...
x kan lah MALAYSIA nk diubah jadi mcm begara barat??
Lebih mengejutkan, EPP mencadangkan penubuhan zon hiburan di lima negeri,
termasuk Lembah Klang yang akan menyaksikan terdapat sekurang-kurang
10 kelab malam menjelang 2014.
Budaya berfoya-foya


ni kata2 yg dipetik oleh pemimpin NGO Islam...
Ketika dihubungi Malaysiakini tengah hari ini, Dr Ma'amor - pemimpin NGO Islam yang dilihat agak 'rapat' dengan kerajaan - berkata, rancangan ETP itu menyalahi pelbagai perkara, termasuk gagasan Wawasan 2020 yang mahu negara ini maju dengan acuan sendiri.

"Budaya kelab malam ini bukan budaya Timur. Ia budaya Barat, budaya berfoya-foya.
"Saya ucap tahniahlah kerana berjaya mengkhianati negarawan negara (Dr Mahathir)," katanya.

so, ni adalah plan susulan PPIM bagi menyatakan menangani rancangan itu,
Ma'mor berkata:

"Kita tak pergilah (ke kelab malam). Boikot pun tak guna. Tak ada ahli kita yang pergi ke kelab malam. Tunggu pilihan rayalah nanti."

PPIM antara NGO pengguna Islam yang diingati kerana kempen boikot produk barangan tertentu seperti barangan keluaraan Yahudi dan Amerika Syarikat sebelum ini.
 
turut menentang gak..
 Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS)
Jais Abdul Karim pula menggesa kerajaan
memikirkan semula kewajaran tindakan itu kerana ia "punca kepada masalah sosial".

mmg betul lah tu...
masalah sosial yg cikit ni x dapat nk atasi..
ni dah create ngn problem baru...
makin pening kpale dibuatnya...
"Kita risau (jika) spa dan disko diperbanyakkan,
keupayaan kita untuk membendung masalah sosial bertambah buruk,"
 katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Menurutnya, rancangan itu "tidak sesuai" s
ebaliknya kerajaan perlu memikirkan kelainan
 untuk ditunjukkan kepada pelancong seperti
melalui pusat makanan tradisional, muzium budaya atau program homestay.

"Saya berpendapat pelancong luar datang bukan nak untuk melihat kelab malam sebab di negara mereka kelab malam lebih canggih dan menarik," katanya.

Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM)
mahukan perdana menteri menarik balik rancangan dalam program ETP 
menghormati kedudukan agama Islam di sisi Perlembagaan Persekutuan.

"PPMM juga merafak sembah kepada DYMM Yang di-Pertuan Agong agar mempertahankan jati diri kebangsaan yang berteraskan kepada Islam dalam setiap tindakan kerajaan," kata presidennya Zainul Rijal Abu Bakar dalam satu kenyataan.

Zainul Rijal berkata rancangan tidak selari dengan satu
prinsip Rukun Negara iaitu kesopanan dan kesusilaan.

Sementara itu, Persatuan Ulama Malaysia (PUM)
Malaysia tidak sesuai dijadikan hab hiburan
memandangkan negara ini diiktiraf sebagai negara Islam.

"Sebagai sebuah negara Islam, kerajaan seharusnya membangunkan industri pelancongan yang memberi peluang kepada pelancong untuk mengenali warisan Islam negara dan melihat masyarakat Islam negara ini yang hidup aman damai dengan kewujudan pelbagai agama," kata setiausahanya Dr Mohd Roslan Mohd Nor.

Katanya, banyak kaedah untuk memacu ekonomi negara
antaranya dengan menjadikan negara ini sebagai hab pendidikan sains dan pendidikan Islam.

"Dan lebih utama dikembangkan hab halal
dengan memperkenalkan pelancongan halal
sebagai keunikan Malaysia tersendiri," kata Mohd Roslan lagi.

itulah jalan yg terbaik...
MALAYSIA kan mmg negara ISLAM...
so kne lah kekalkan perspektif tu...
sama2 lah kte renungkan ngn isu ni...
kalo x pe pula pandangan negara luar pada MALAYSIA??

CUBA RENUNGKAN....

Tuesday, October 26, 2010

kita di tahap mana ye???



tertarik dgn tulisan my frenz tentang jihad hawa nafsu....
ni nk tambah ckit pasal hawa nafsu...
tahu x nafsu ni ada level2 nya tau...
ada yg terlalu baik...
ada gak yg terlalu jahat n degil...


agak2 kte ni nafsu yg tahap mane...
cuba2 renungkan diri...
fikirkan sejenak....
ni dia jenis2 nafsu....





NAFSU AMARAH..

 martabat nafsu yang paling rendah dan kotor di sisi Allah

Segala yang ditimbulkan darinya adalah tindakan kejahatan
penuh dengan perlakuan mazmumah (kejahatan/keburukan).
hati nurani tidak akan mampu untuk memancarkan sinarnya,
karena hijab-hijab dosa yang melekat tebal,
lapisan lampu makrifat benar-benar terkunci.
tidak ada usaha untuk mencari jalan mensucikannya.
hatinya terus kotor dan diselaputi oleh pelbagai penyakit.
bergembira bila menerima nikmat
 berdukacita dan mengeluh bila tertimpa kesusahan.



hanya berupaya menerima ilmu diperingkat ilmu Qalam.
mementingkan soal-soal lahiriah dunia saja.
Tak ada minat kepada pelajaran agama dan hari akhirat.

Firman Allah:


•"Dalam hati mereka ada penyakit, lalu ditambah Allah penyakitnya" •"Sesungguhnya nafsu amarah itu sentiasa menyuruh manusia berbuat keji(mungkar)" •"Bahkan manusia itu hendak berbuat maksiat terus menerus)" Dalam kehidupan sehari-hari segala hukum hakam, halal-haram, perintah dan larangan tidak pernah di ambil peduli. Malah berbuat kejahatan adalah hal yang lumrah. Tidak ada penyesalan, malah kadang-kadang bangga bila berbuat jahat. Contohnya dia bangga dapat merusakkan anak perawan orang, bangga dengan kehidupan miring, minum, berjudi, pergaulan bebas, malah jadi berperilaku kebarat baratan melebihi dari orang barat itu sendiri. Bagi mereka pada peringkat nafsu ini, berprinsip HIDUP HANYA SEKALI , jadi masa muda untuk mengumbar nafsu sepuas-puasnya tanpa mengenal batas-batas. Baik atau jahat adalah sama saja di sisinya, tak ada perasaan untuk menyesal. Malah kadang-kadang kalau sudah berbuat jahat seolah-olah terdapat perasaan lega dan puas. Itulah sebabnya kadang-kadang tidak ada yang mengawalnya dari melakukan sesuatu yang jahat. Sudah jadi hobi. Hatinya telah dikunci oleh Allah sebagaimana firmanNya: "Tidaklah engkau perhatikan orang-orang yang mengambil hawa nafsunya (amarah) menjadi Tuhan dan dia disesatkan oleh Allah karena Allah mengetahui (kejahatan hatinya) lalu Allah mengunci mati pendengarannya (telinga batin) dan hatinya dan penglihatannya (mata hatinya) diletak penutup."


Firman Allah: "Dan apabila Kami rasakan sesuatu rahmat kepada manusia, niscaya mereka gembira dengan rahmat itu. Dan apabila mereka ditimpa suatu musibah akibat kesalahan tangan mereka sendiri, lantas mereka berputus asa."






NAFSU LAWWAMAH

selalu mengkritik diri sendiri bila berlaku suatu kejahatan dosa atas dirinya.
tidak puas atas dirinya yang melakukan kejahatan lalu mencela dan mencerca dirinya sendiri.
Bila buat kesalahan dia lebih cepat sadar dan terus kritik dirinya sendiri.
kadang baik, kadang berubah jahat kembali
masih ada sikit sifat mazmumah...
Kerap menangis dalam sholat, atau bila sendirian, sewaktu berzikir, bersolawat
menjadi gila untuk beribadat
tahap ini sudah mementingkan akhirat dari dunia

Rasulullah s.a.w bersabda:



· "Apabila Allah menghendaki kebaikan kepada seseorang, maka Allah akan menjadikan untuknya penasihat dari hatinya sendiri"


· "Barangsiapa yang hatinya menjadi penasihat baginya, maka Allah akan menjadi pelinding ke atasnya."


 . . Mereka juga dan cenderung kepada perbincangan berkaitan soal mengenal diri dan mulai jemu dengan persoalan yang tidak berkaitan dengan agama. Perubahan ini bisa jadi mendadak sekiranya kita terjun ke alam tasawuf.


Rasulullah s.a.w bersabda:


· "Bahawasanya orang-orang mukmin itu perhatiannya pada solat, puasa dan ibadat dan orang munafik itu perhatiannya lebih kepada makanan dan minuman seperti halnya binatang"


· "Sedikit taufik adalah lebih baik dari banyak berfikir dan berfikir perkara duniawi itu mendaruratkan dan sebaliknya berfikir perkara agama pasti mendatangkan kegembiraan"


Antara sifat nafsu lawwamah adalah:


1. Mencela diri sendiri


2. Bertafakur dan berfikir


3. Membuat kebajikan karena Riya


4. Kagum pada diri sendiri yakni Ujub


5. Membuat sesuatu dengan sum'ah -agar dipuji


6. Takjub pada diri sendiri




NAFSU MULHAMAH

sudah menerima latihan beberapa proses kesucian
was was yang ditimbulkan syaitan telah dapat dibuang
dan diganti dengan ilham dari malaikat atau Allah
amalan baiknya sudah mengatasi amalan kejahatannya
"taubatan nasuha" .

Firman Allah:



"Sesungguhnya orang-orang mukmin itu, bagi mereka apabila saja disebut nama Allah, nescaya gementarlah seluruh hati mereka"

 
Antara sifat-sifat yang bernafsu mulhamah:


1. Sifat-sifat ketenangan,lapang dada dan tidak putus asa.
2. Tidak sayang kepada harta ( Zuhud)
3. Qanaah.
4. Berilmu laduni
5. Merendah diri/ tawwadu'
6. Taubat hakiki
7. Sabar hakiki

8. Tahan ujian dan menanggung kesusahan


NAFSU MUTMAINAH

benar-benar diridhai Allah
layak masuk syurga Allah.
merasakan ketenangan hidup yang hakiki yang bukan dibuat-buat

Hakikat inilah yang difirmankan Allah:
"Wahai orang yang berjiwa / bernafsu mutmainnah,pulanglah kepangkuan Tuhanmu dalam keadaan redhai meredhai olehNya dan masuklah ke dalam golongan HAMBAKU dan masuklah ke dalam syurgaKU".



Antara sifat-sifat maqam ini adalah:


1. Taqwa yang benar.
2. Arif
3. Syukur yang benar
4. Tawakkal yang hakiki
5. Kuat beribadat
6. Redha dengan ketentuan Allah
7. Murah hati dan seronok bersedekah.
8. Dan lain-lain sifat mulia yang tidak dibuat-buat.


NAFSU RADHIAH

perasaan keridhaan pada segala ketentuan dan hukuman Allah.
tidak ada rasa takut dengan pada bala Allah
tak tahu gembira dengan nikmatNya.
nur syhuhud sudah merasuk dalam jiwa



Firman Allah:


"Sesungguhnya wali-wali Allah itu tak rasa ketakutan dan tak pernah rasa kerungsingan di atas mereka".


Sifat-sifatnya:


1. Ikhlas
2. Warak
3. Zahid
4. Dan lain-lain lagi yang baik yang ada pada maqam sebelum ini.


NAFSU MARDIAH



Pada peringkat ini segala yang keluar darinya semuanya telah diridhai Allah.
Perilakunya, kata-katanya, diamnya semuanya dengan keredaan dan keizinan Allah belaka. keluar keramat yang luar biasa.
sudah tenggelam dalam fana baqabillah.
suka mengasingkan diri,tidak suka bergaul lagi dengan makhluk.
setiap perbuatan, perkataan, penglihatan dan apa sahaja adalah zikir.


Firman Allah:


"Apa yang di sisi kamu itu pasti lenyap dan apa yang ada di sisi Allah tetap kekal".




Sifat-sifatnya:


1. Ridha dan rela dengan apa-apa pemberian Allah


2. Lemah lembut pergaulannya


3. Elok dan tingginya budi


4. Lain-lain sifat terpuji maqam sebelum ini.


 
NAFSU KAMALIAH



Maqam ini adalah tertinggi.
digelar sebagai "baqa billah", Kamil Mukamil", Al Insan kamil
menghimpunkan antara zahir dan batin,
yakni ruh dan hatinya kekal kepada Allah
tetapi zahir tubuh kasarnya tetap dengan manusia.



 
sama2 lah kita renungkan...
kita berada di level mana??
mungkinkah kita dapat didik nafsu kita??
fikirkan...
♥♥♥♫•*¨*•.¸¸ﷲ¸¸.•*¨*•♫♥♥♥....

Pages